Πέρυσι τον Ιανουάριο στην Ισπανία κυνηγούσα μάταια τους εκπροσώπους της Repsol με ένα απλό ερώτημα: με ποιο σκεπτικό έρχεται η ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία στην Ελλάδα για να κάνει αυτό που δεν επιτρέπεται να κάνει στην ίδια της τη χώρα, δηλαδή να αναζητά κοιτάσματα υδρογονανθράκων;
Η απάντηση ήρθε… ένα χρόνο αργότερα, με την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αποχωρεί από τις περιοχές παραχώρησης της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιωαννίνων (σύντομα και του Ιονίου)
Για το θέμα αυτό συζητήσαμε την Τρίτη με τον Σωτήρη Αργύρη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων, καθώς στην Ηπειρο είχαν γίνει πολλές κινητοποιήσεις εναντίον των εξορύξεων και η αποχώρηση της Repsol γιορτάστηκε δεόντως.
“Είμαστε ασφαλείς τώρα;” αναρωτήθηκε. Η απάντηση μου: προσωρινά ναι, συνολικά όχι, αν δεν αποκτήσει η Ελλάδα κλιματικό νόμο που να απαγορεύει ρητά τις έρευνες και νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων, όπως έγινε στην Ισπανία.
Και αυτό φυσικά δεν θα συμβεί από μόνο του.
Αυτές τις ημέρες, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF έχει βγάλει σε διαβούλευση ένα σχέδιο κλιματικού νόμου. Παράλληλα, την συγγραφή κλιματικού νόμου και την συγκέντρωση 500.000 υπογραφών, ώστε αυτός να έρθει στη βουλή ως λαϊκή πρωτοβουλία (μια νέα πρόβλεψη του συντάγματος που είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι-ες αγνοείτε!) έχει αναλάβει η λαϊκή πρωτοβουλία Κλίμα500
Καλή ακρόαση