Για Πάσχα, μια ιστορία θαλασσινή

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, 25 Απριλίου 2021

Κάποιοι-ες ετοιμάζεστε για τον επιτάφιο, κάποιοι καταφέρατε να ξεφύγετε από την πόλη, κάποιοι παγιδευτήκατε εντός των τειχών. Παγιδευμένα, μέσα σε έναν ημίκλειστο κόλπο από τον οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν είναι και τα κοινά δελφίνια (Delphinus delphis) του Κορινθιακού. Στο άρθρο που θα διαβάσετε, μίλησα με τον Ιταλό θαλάσσιο βιολόγο ο οποίος περασε 21 χρόνια καταγράφοντας, μελετώντας και φωτογραφίζοντας τα δελφίνια του Ιονίου και του Κορινθιακού. Το συμπέρασμά του: αν δεν αλλάξει τίποτα, πολύ σύντομα o πληθυσμός αυτός θα εξαφανιστεί.

Στον Κορινθιακό θα απομείνουν δύο είδη δελφινιών, τα ζωνοδέλφινα, που ζουν σε βαθιά νερά, όπου η ανθρωπογενής πίεση είναι μικρότερη, και κάποια ρινοδέλφινα, που προσαρμόζονται στην ανθρώπινη παρουσία τρεφόμενα από ψάρια που ξεφεύγουν από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Τα κοινά δελφίνια θα ακολουθήσουν την μοίρα των παράκτιων οικοσυστημάτων, που υποφέρουν από την υπεραλίευση. Ο Τζοβάνι Μπεάρτσι (ο βιολόγος που λέγαμε) υποστηρίζει ότι πρέπει να αποκλειστούν άμεσα από τον Κορινθιακό οι μηχανότρατες και τα γρι-γρι και να απομείνουν μόνο οι ερασιτέχνες ψαράδες. Μπορούμε να αφήσουμε τη βιομηχανική αλιεία να σαρώσει τα πάντα, ή μπορούμε να ακούσουμε τι προσπαθούν να μας τραγουδήσουν τα δελφίνια.

Καλό Πάσχα!

Διαβάστε περισσότερα

Αντί υστερόγραφου, η τελευταία έκθεση της οργάνωσης Ocean Care, που περιγράφει αναλυτικά πώς φερόμαστε στα δελφίνια και τις φάλαινες, εδώ στην “πολιτισμένη” Ευρώπη. (spoiler: τους αλλάζουμε τα φώτα)

Share