Το πρόγραμμα του Μπάιντεν για τις υποδομές: spread the love εντός και εκτός ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή

Εκ πρώτης όψης, το πρόγραμμα γενναίας χρηματοδότησης των υποδομών στις ΗΠΑ, που εξήγγειλε ο Τζο Μπάιντεν, είναι μια καλή είδηση για τους Αμερικανούς. Σε δεύτερη ανάγνωση, είναι μια καλή είδηση για όλους μας.

photo lukeroberts

Τα βασικά συστατικά του προγράμματος: Υποδομές δεν θεωρούνται μόνο οι σωλήνες ύδρευσης, η ανακαίνιση σχολείων, οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, η τοποθέτηση φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η επέκταση του ευρυζωνικού ίντερνετ, αλλά και η χρηματοδότηση της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων. Οι κύριες ωφελημένες θα είναι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι χωρίς πτυχία, που έχουν υποστεί την πιο βαθιά φτωχοποίηση.

Το ύψος του προγράμματος είναι 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 8 ετών- και τώρα φθάνουμε στο ψητό:

Ο Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε ότι τα κονδύλια θα προέλθουν από την άνοδο του εταιρικού φόρου από το 21% στο 28%. Προκειμένου να μην μπορούν οι εταιρείες να εκβιάζουν ότι θα φύγουν στο εξωτερικό, η αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή στροφή: υποστηρίζει, για πρώτη φορά, ενιαίο κατώτατο συντελεστή εταιρικής φορολόγησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν και το πιθανότερο είναι ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Κάπως έτσι ετοιμάζεται να μπει το πρώτο σοβαρό φρένο στον αδυσώπητο φορολογικό ανταγωνισμό. Αν συμβεί αυτό, μαζί με το βασιλικό θα ποτιστεί και η γλάστρα.

Διαβάστε περισσότερα